20 symptomer på overgangsalder

Det finnes utallige tegn og symptomer på at kroppen er på vei i overgangsalder. Her finner du en liste over de 20 vanligste overgangsplagene.
overgangsalder symptomer, hetetokter, ømme bryst, østrogen
overgangsalder symptomer, hetetokter, ømme bryst, østrogen
20 symptomer på overgangsalder
Det finnes utallige tegn og symptomer på at kroppen er på vei i overgangsalder. Her finner du en liste over de 20 vanligste overgangsplagene.

Hva er egentlig overgangsalder? Overgangsalderen kjennetegnes av at eggstokkene ikke lenger er i stand til å produsere østrogen på samme måte som tidligere. Symptomene på overgangsalder kan være alt fra hetetokter til ømme bryster og er alle tegn på lave østrogennivåer. Overgangsalderen kan vare alt fra noen få måneder og opptil ti år.

Det finnes mange symptomer og tegn på overgangsalder. Ofte varierer symptomene fra person til person, og det er individuelt hvor plagsomme disse symptomene kan være. Vi skal ta deg gjennom tjue av de vanligste symptomene på overgangsalder.

 

20 symptomer på overgangsalder

 

Hetetokter

Hetetokter er et vanlig symptom som ofte rammer kvinner i etablert overgangsalder. Hetetoktene kan vare fra tretti sekunder til opptil flere minutter og kan være svært ubehagelige.

Nattesvette

Et resultat av hetetokter om natten er nattesvette. Dette er noe de aller fleste opplever, og for noen kan hetetoktene ødelegge hele nattesøvnen.

Uregelmessig menstruasjon

Overgangsalderen er et tegn på lave østrogennivåer i kroppen. Østrogenet regulerer menstruasjonen, og et lavt østrogennivå vil derfor føre til uteblitt eller uregelmessig menstruasjon.

Humørsvingninger

Humørsvingningene i overgangsalderen er gjerne mer ekstreme enn humørsvingningene man kan oppleve med menstruasjon. Dette kan oppstå tidlig (i førti-årene) før kvinnen selv forstår at hun er i tidlig overgangsalder.

Angst og depresjon

Angst og depresjon kan ramme noen kvinner som følge av mindre søvn, humør- og hormonsvingningene i kroppen.

Vektøkning

Hormonforandringene kroppen går gjennom under overgangsalderen kan føre til en vektøkning, spesielt rundt midjen. Et sunt kosthold og regelmessig trening kan bidra til å bevare normalvekt selv i overgangsalder.

Fordøyelsesproblemer

Vanlige fordøyelsesproblemer kan være oppblåsthet, kvalme og magekramper. Fordøyelsesproblemene oppstår på grunn av forhøyede kortisolverdier, som vanligvis styres av østrogenet. Lave østrogennivåer vil kunne føre til høye kortisolverdier.

Oppblåsthet

Oppblåsthet er et vanlig symptom som kan merkes når man begynner å nærme seg overgangsalder.

Nummenhet

Mange kvinner forteller at de opplever nummenhet i fingre og tær, og at de kjenner en prikkende følelse. Lave østrogennivåer påvirker sentralnervesystemet som igjen kan overføre signaler som nummenhet rundt om i kroppen.

Nedsatt sexlyst

Noen opplever økt sexlyst og andre opplever nedsatt sexlyst under overgangsalderen. Nedsatt sexlyst assosieres gjerne med vektøkning og selvbilde. Trening og et sunt kosthold kan bidra til å bedre selvbilde og bli mer komfortabel med kroppen sin.

Ømme bryster

Ømme bryster kan sammenlignes med ømme bryster under vanlig menstruasjon eller under graviditet.

Vaginal tørrhet

Østrogen-hormonet holder kjeden fuktig og elastisk. I overgangsalderen produserer ikke lenger eggstokkene nok østrogen til å smøre skjeden. Dette kan føre til ubehag under samleie. Det finnes gode kremer og geleer å få kjøpt mot dette.

Hodepine

Dersom man tidligere har opplevd hodepine i forbindelse med menstruasjon er det vanlig å oppleve hodepine også i overgangsalderen. Dette er hormonell hodepine og oppstår når hormonene er i ubalanse.

Konsentrasjonsvansker

Hjernen lager energi ved hjelp av østrogen til å forbrenne glukose. Denne prosessen bidrar til å opprettholde god konsentrasjon under daglige aktiviteter. Konsentrasjonsvansker i overgangsalderen kan derfor oppstå som følger av de lave østrogennivåene.

Leddsmerter

Leddsmerter i fingre og håndledd er vanlig i overgangsalderen og rammer mange kvinner. Østrogen er ansvarlig for å styrke bein og beskytte mot betennelse. Lave nivåer av østrogen kan derfor føre til plager med leddene.

Utmattelse

Hele 25% av kvinner føler seg utmattet i overgangsalderen, noe som ofte kan oppstå som følge av hormonell ubalanse i kroppen.

Svimmelhet

Fallet i østrogennivået kan føre til svimmelhet og kan ramme plutselig i løpet av dagen.

Glemsomhet

Midlertidig glemsomhet kan ramme kvinner mot slutten av overgangsalderen og er ofte forbundet med tretthet. Ved å utføre kognitive øvelser, kan utviklingen bremses.

Allergi

Immunforsvar og hormoner er tett knyttet opp mot hverandre. I overgangsalderen kan man oppleve å bli allergisk mot nye ting.

Tørr og kløende hud

Lave østrogennivåer kan føre til en reduksjon i kollagen. Kollagen er et protein som bidrar til å styrke hud og holde den fuktig. Derfor kan tørr og kløende hud ofte være en plage man opplever i overgangsalderen.

Femarelle Recharge

Plages du med overgangsalder? Femarelle Recharge er utviklet for å lindre og fjerne symptomer som hetetokter, nattesvette, humørsvingninger og søvnforstyrrelser. Men også uro og engstelse som kan ha negativ innflytelse på velvære og livskvalitet i denne livsfasen.

 

KJØP FEMARELLE HER >