Leddsmerter og overgangsalder

Listen over overgangsplager er lang - fra humørsvingninger til hetetokter, tretthet, nattesvette og mer. Men en plage som kanskje er noe mindre kjent er leddsmerter.
leddsmerter og overgangsalder
leddsmerter og overgangsalder
Leddsmerter og overgangsalder

Leddsmerter påvirker mange mennesker når de blir eldre, men dessverre er det også vanlig blant kvinner i overgangsalderen. Dette kan kjennes som smerter, stivhet og hevelse rundt leddene. Det er i hovedsak smerter i rygg, nakke, kjeve, skuldre og albuer som påvirker flest kvinner i overgangsalderen, men håndledd og fingre kan også bli påvirket. Disse plagene rammer vanligvis verst om morgenen og avtar etter hvert som leddene løsner med dagens aktiviteter.

Hvorfor får mange kvinner leddsmerter i overgangsalderen?

Den eksakte årsaken til overgangsrelaterte leddsmerter ikke er entydig, men det er enighet om at fallende østrogennivå spiller en stor rolle. En teori er at østrogen bidrar til å regulere væskenivået i kroppen, og ved lave østrogennivå vil ikke kroppen klare å holde på væsken i like stor grad, noe som kan påvirke smøringen av ledd og relaterte bindevev. Østrogensvingninger øker også leddbetennelse som kan føre til overgangsrelatert slitasjegikt [1].

En annen medvirkende årsak til leddsmerter er osteoporose. Reduserte østrogennivå bidrar også til tap av bentetthet. Dette gir kvinner i overgangsalderen høyere risiko for osteoporose, en tilstand der redusert benmasse gjør beinene svake og sprø.

Er det vanlig å oppleve leddsmerter i overgangsalderen?

En studie fra 2019 viste at så mange som 40 % av kinner i alderen 45 til 65 år hadde opplevd leddsmerter i forbindelse med overgangsalderen [2].

Er leddsmerter knyttet til et bestemt stadium av overgangsalderen?

Muskel- og leddsmerter kan oppleves i alle stadier av overgangsalderen.

Hvordan lindre og redusere leddsmertene?

Et daglig inntak av Femarelle med den unike råvaren DT56a kan hjelpe til med å gjenopprette kroppens naturlige østrogenbalanse og dermed få bukt med ulike overgangsrelaterte problemer på en trygg og naturlig måte.

Andre tiltak man kan gjøre slev kan inkludere fysisk aktivitet, stressreduksjon og få nok søvn.

  1. Source: Roman-Blas JA, Castañeda S, Largo R, Herrero-Beaumont G. Osteoarthritis associated with estrogen deficiency. Arthritis Res Ther. 2009;11(5):241. doi:10.1186/ar2791.
  2. Source: Currie H, Moger SJ. Menopause – Understanding the impact on women and their partners. Post Reproductive Health. 2019;25(4):183-190.

Nedenfor kan du se et klipp fra podcasten Hetebølgen der Cecilie beskriver hvordan hun opplevde de første tegnene på overgangsalder, blant annet vektøkning, sårbarhet og leddsmerter.

KJØP FEMARELLE HER >